Undersøgelsen bekræfter fordelene ved lavere blodtryk

September 15 by admin

Undersøgelsen bekræfter fordelene ved lavere blodtryk
Sænkning dit blodtryk kan betale sig i betydelige reduktioner i din risiko for slagtilfælde og hjerteanfald, uanset din alder og selvom dine aflæsninger er allerede i normalområdet.

Så siger britiske forskere, der analyserede forbindelsen mellem blodtryk og kardiovaskulær død i en million voksne. De fandt, at i løbet af midaldrende hver eneste dråbe i systolisk tryk (det øverste tal) på 20 millimeter kviksølv, og hver 10 point fald i det diastoliske tryk (det laveste tal) reducerede risikoen for dødelige slagtilfælde, koronararteriesygdom og andre vaskulære problemer ved mere end 50 procent.

Noget overraskende lavere blodtryk hjalp også meget ældre undgå hjerte-kar dødsfald, men ikke ved helt så meget som i yngre mennesker. Og fordelene er ikke begrænset til mennesker, der bragte deres blodtryk ned fra usunde niveauer, ifølge forskerne, som rapporterer deres resultater i denne uges nummer af The Lancet.

»Hvis den almindelige befolkning alle kan reducere deres blodtryk ved blot et par millimeter kviksølv, kan du forhindre omkring 10 procent af [fatale] slag og 7 procent" af dødelige koronararteriesygdom, siger Sarah Lewington, en Oxford University epidemiolog og en medforfatter af undersøgelsen. Kranspulsårerne er VVS for hjertet, og de er sårbare over for plaque oprustning, som kan fratage organ af blod og udløse et hjerteanfald.

Narkotika, motion og nedsat saltindtag for visse mennesker, kan forbedre blodtryk, siger Lewington.

Det anslås, en ud af fire amerikanere har hypertension, selvom en tredjedel ikke kender det, i henhold til American Heart Association. Betingelsen, kaldes "tavse dræber," er den førende foranderligt årsag til slagtilfælde i USA, øge risikoen syvfoldige forhold til mennesker med normalt blodtryk. Forhøjet blodtryk er også en vigtig kilde til nyreproblemer, som påvirker 8 millioner mennesker i dette land.

Lewington og hendes kolleger analyserede 61 tidligere undersøgelser af blodtryk og hjerte-kar-sygdomme, der tilsammen omfattede 1 million mennesker. Af de 120.000, der døde i løbet af de næsten 13 års opfølgning, 56.000 omkom slagtilfælde, tilfælde af dødelig koronararteriesygdom og andre vaskulære dødelighed. En anden 66.000 døde af årsager uden relation til hjertet eller fartøjer.

Forskerne så en beskyttende effekt af lavere blodtryk indtil det ramte om 115/75 mmHg, en lav, men ret almindelig læsning.

"Denne undersøgelse bekræfter, hvad tidligere undersøgelser har fortalt os i lang tid, men i en langt mere effektiv måde," siger Dr. Donald Lloyd-Jones, en forsker på Framingham Heart Study og en kardiolog på Massachusetts General Hospital i Boston. "Det er altid bedre - så længe det ikke er for lavt -. At have en lavere blodtryk end et højere blodtryk i form af din risiko for hjerte-kar-sygdom"

Hvad skal man gøre

For mere om forhøjet blodtryk, besøge National Institutes of Health, eller American Heart Association.

Kilder: Sarah Lewington, dr.phil, Radcliffe Infirmary, Oxford, England;. Donald Lloyd-Jones, MD, forskningslektor, Framingham Heart Study, personale kardiolog, Massachusetts General Hospital, Boston; Dec 14, 2002, The Lancet

Related Articles