Kvinder og endetarmskræft

May 15 by adminDa Nancy Robison sent opdaget, kan tyktarmskræft strejke kvinder, også.

Så forskanset var hendes idé, at kun mænd har en tendens til at få tyktarmskræft, at på trods af hendes uddannelse som en licenseret praktiske sygeplejerske, Robison, 52, af Franklin, Pennsylvania, afviste muligheden for kolorektal cancer, da hun begyndte at få rektal blødning og andre symptomer, som hun tilskrives hæmorider.

Seks måneder senere, i midten af ​​1997, kirurger på Cleveland Clinic fjernet to store tumorer fra hendes kolon eller tyktarmen. "Folk tror, ​​at fordi der er så mange penge bag forskning i brystkræft og dens talt om så meget, det er den eneste kræft kvinder dør af," Robison siger.

Tredje førende dræber for kvinder

Faktisk tyktarmskræft - også kaldet kolorektal cancer - er den tredje hyppigste kræft dødsårsag blandt kvinder (bag lunge- og brystkræft, henholdsvis) og påvirker begge køn på stort set identiske priser. Om 142.000 nye tilfælde vil blive diagnosticeret og omkring 51.000 mennesker forventes at dø af sygdommen i 2010, i henhold til American Cancer Society.

For personer over 50, vil screening forhindre mindst en tredjedel af dødsfald som følge tyktarmskræft. Alligevel screening satser fortsat stædigt lav. Mellem 2001 og 2008, screening blandt amerikanske voksne over 50 steget fra 42,5 procent til 55 procent.

Hvordan har myten om kvinder og kolorektal cancer slå rod? Som Robison antyder, medier omsorgssvigt er en sandsynlige årsag.

Kræft, der skaber kvinderne udelukkende - æggestokkene, livmoderhalsen eller endometriecancer - eller næsten udelukkende, såsom brystkræft, har befalet meget af mediernes søgelys gennem årene, siger Dr. Amy Halverson, en kolorektal kirurg ved Northwestern Memorial Hospital i Chicago.

Men lidt ironisk, forskning viser, at kvinder med en historie af æggestokkene eller endometriecancer, især når det er diagnosticeret i en tidlig alder, har en øget risiko for at udvikle tyktarmskræft, også - måske Halverson bemærker, fordi de har en genetisk disposition for maligniteter.

Det hjælper ikke, at tarmfunktionen er en pinlig emne - én grænser op tabu for mange mennesker. Selv om patienterne har mistanke noget er galt, kan de være for flov til at nævne det under et besøg hos lægen, lukke døren på tidlig påvisning og behandling, siger Bernard Levin, MD, chef for afdelingen for kræftforebyggelse ved University of Texas Anderson Cancer Center i Houston.

En personlig kamp

En person, der beklager at lade skam få den øverste hånd er skuespiller Barbara Barrie, en co-stjerne i den tidligere TV-sitcom Pludselig Susan, hvis film kreditter omfatter Breaking Away og Judy Berlin. Hun skrev en bog i 1999 titlen ikke dø for forlegenhed, krøniker hendes kamp med tyktarmskræft. Hun vandt kampen med behandling, der omfattede en kolostomi, så hun manuelt kan skille affald indsamlet i en ekstern pose.

Sygdommen indhentede Barrie i april 1994 efter årtiers rektal blødning og benægtelse fra hendes side. Klinikere i disse tidlige år teoretiseret på forskellige tidspunkter, at hun led af hæmorider, en revne, nerver og stress.

For nylig Barrie ignorerede en læges anbefaling om, at hun får et kolon eksamen.

"Hvor dum var jeg?" Hun skrev i sin bog. "Denne forsinkelse havde sandsynligvis skadet mig. Så meget for en universitetsuddannelse, tusind års psykoanalyse, helsekost, høj fiber, lavt fedtindhold, og 40 års træningsprogrammer. Dumb". Barrie efterfølgende lært af en fætter, at tyktarmskræft kørte i familien, en tys-tys emne blandt sine slægtninge indtil da. Hun fortsatte med at udholde to operationer og den smertefulde eftervirkninger.

Jeanette Leathers, en indretningsarkitekt i Alpharetta, Georgien, i hendes tresserne, vidste lidt, hvis noget om kolorektal cancer, indtil hendes operation for sygdommen, selv om det havde krævet livet for en vens mand. Først efter operationen, da hun nævnte sin personlige kamp for at andre, gjorde mange mennesker nævne slægtninge eller bekendte, der også havde kæmpet sygdommen.

Under hendes kemoterapi, lykkedes det livlige Leathers at tage sig af sine børnebørn, arbejder på deltid, og rejse til Washington, DC for hendes søsters 50-års bryllupsdag, hvor hun dansede og snakkede indtil midnat. Hendes kræft synes nu at være i fuldstændig remission.

"Der er mange flere mennesker, der har det, end man skulle tro," siger Leathers, hvis datter havde tre præcancerøse polypper eller vækster, fjernet fra sin kolon i en alder 29.

On air koloskopi

Medicin scorede et kup mod en sådan hemmelighedskræmmeri marts 2000, da Katie Couric, så co-anker i Today Show og bidrage anker på Dateline NBC, gennemgik en koloskopi på kamera. Couric mand døde af tyktarmskræft i en alder 42.

Udsendelsen havde en sådan indvirkning, at antallet af colonoscopies landsdækkende sprang næsten 20 procent i de efterfølgende 40 uger, ifølge Dr. Peter Cram ved University of Michigan Health System, ledende forfatter af en undersøgelse, der så på, hvad der siden er kommet til at være kendt som "couric Effect".

Tidlig opdagelse af tyk- og endetarmskræft

Der er få legitime grunde i disse dage for folk 50 eller ældre og med en familie historie af kolorektal cancer ikke at gennemgå rutinemæssig screening. En række tests er tilgængelige, og mange forsikringsselskaber betale regningen for en eller flere af disse tests.

I marts 2008 tiltrådte American Cancer Society med andre nationale sundhedsmyndigheder grupper til at udstede de første nogensinde fælles retningslinjer for kolorektal cancer screening konsensus. Grupperne anbefaler alle mænd og kvinder bliver screenet begynder i en alder af 50. I nogle situationer er screening anbefales i en tidligere alder. Disse er normalt tilfælde, hvor der er en stærk familie historie af tyktarmskræft eller i tilfælde af patienter med visse sygdomme (inflammatorisk tarmsygdom, for eksempel), der øger risikoen for tyktarmskræft.

De guidelines opdele screeningstest i to grupper - dem, der kan detektere polypper og cancer, og dem, som kun detektere cancer - og notere en præference for dem, der registrerer polypper, da de kan fjernes før kræft er til stede. De screening muligheder omfatter:

Tests, der finder polypper og cancer (foretrukne): fleksibel sigmoideoskopi eller dobbelt kontrast barium lavement eller CT kolografi (virtuel koloskopi) hvert 5. år; eller koloskopi hvert 10. år. Hvis en eksamen afslører polypper, skal de fjernes.

Tests, der primært finde kræft: fecal okkult blod test (FOBT) eller fækal immunkemiske test (FIT) hvert år; eller afføring DNA-test (frekvens ubestemt).

Hver test har sine fordele og ulemper med hensyn til effektivitet, omkostninger, brugervenlighed, invasiv, og risikoen for komplikationer, og den enkelte skal diskutere disse med deres læge, før de beslutter hvilken test eller prøver at tage. Men bundlinjen er, at alle disse tests menes at være effektive til at redde liv, når det gøres ved de anbefalede tidsintervaller.

I mellemtiden er der andre ting, du kan tage for at holde sig sund:

  • Spis en sund kost med vægt på vegetabilske kilder. Spis 5 eller flere portioner frugt og grønt hver dag, skal du vælge fuldkorn, og begrænse forbruget af kød.
  • Der må ikke ryges.
  • Træne regelmæssigt.
  • Nogle undersøgelser har vist, at ikke-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (såsom ibuprofen) kan være forbundet med nedsat risiko for tyktarmskræft. Men fordi risikoen for disse lægemidler kan opveje fordelene, eksperterne anbefaler ikke, at folk med gennemsnitlige risiko for at udvikle tyktarmskræft tage dem som en forebyggelsesstrategi.

Fremtiden er opmuntrende. Forskere fortsætte med at udvikle mere patientvenlig screening teknikker og sundhed fortalere fortsat chipping væk på den forlegenhed faktor. Siger Nancy Robison, "Det bør ikke tage en [kolorektal cancer diagnose] eller død af et familiemedlem til at motivere andre i familien til at gennemgå screening."

Referencer

Interview med Amy Halverson, MD, kolorektal kirurg ved Northwestern Memorial Hospital i Chicago.

Interview med Bernard Levin, MD, chef for afdelingen for kræftforebyggelse ved University of Texas MD Anderson Cancer Center i Houston

Interview med Peter Cram på University of Michigan Health System

Interview med Nancy Robison, en kolorektal cancer patient fra Franklin, Pennsylvania

Interview med Jeanette Leathers, indretningsarkitekt og endetarmskræft patient fra Alpharetta, Georgien

Interview med Barbara Barrie, skuespiller og kolorektal cancer patient

Barrie, Barbara. Ikke dø for forlegenhed: Life After kolostomi og andre eventyr. Simon & Schuster. 1997.

National Cancer Institute. Forebyggelse af kolorektal cancer. 30 juli 2010.

American Cancer Society. Kræft fakta og tal.

Northwestern Memorial Hospital. Kolorektal kræft bevidsthed måned er for både kvinder og mænd. Marts 2003.

Centers for Disease Control og Forebyggelse. Kolorektal cancer screening. Januar 2010.

Centers for Disease Control og Forebyggelse. CDC undersøgelse finder kolorektal cancer screening fortsat lav. Maj 2003.

Weinberg DS, et al. Risiko for tarmkræft efter gynækologisk cancer. Annals of Internal Medicine. August 1999. 131 (3): 189-93.

Cram P, et al. Virkningen af ​​en berømthed kampagne om brug af tyktarmskræft screeninger: Den Katie Couric effekt. Archives of Internal Medicine. Juli 2003. 163 (13): 1601-5.

Centers for Disease Control og Forebyggelse. Tyktarmskræft: sundhedspersonale fakta om screening. Januar 2010.

American Cancer Society. Kan kolorektal cancer findes tidligt? Januar 2004.

American Cancer Society. Kan kolorektal cancer forebygges? August 2010.

American Cancer Society. Sundhed grupper problem opdateret kolorektal retningslinjer kræftscreening. 5 MAR 2008.

American Cancer Society. Skal jeg blive testet for tyktarm og endetarm kræft? August 2010.

National Cancer Institute. Kolorektal cancer Forebyggelse (PDQ). Februar 29, 2008. August 2, 2010.

American Cancer Society. Hvad er de vigtigste statistik om kolorektal cancer? August 9, 2010.

American Medical Association. Kolorektal cancer screening satser stiger, men stadig lav. AMA News. 1 Mar, 2010.

Related Articles