Herpes, HPV Kan Spell Livmoderhalskræft

July 2 by admin

Herpes, HPV Kan Spell Livmoderhalskræft
Ny forskning tyder på, at herpes og anden almindelig seksuelt overført virus kan være en dødelig kombination, hæve risikoen for, at inficerede kvinder vil udvikle livmoderhalskræft.

Resultaterne synes at forklare, hvorfor nogle kvinder er mere tilbøjelige til livmoderhalskræft.

"Vi ved, at HPV (human papillomavirus) forårsager kræft, men en masse mennesker har HPV og aldrig får kræft," forklarer Stephen E. Hawes, en assisterende professor i epidemiologi ved University of Washington i Seattle og forfatter til en kommentar til den ny undersøgelse.

Skønsmæssigt 13.000 amerikanske kvinder bliver ofre for livmoderhalskræft hvert år, og 4.100 vil dø, ifølge American Cancer Society. Men test er kendt som celleprøve lade mange flere stoppe sygdommen i dens spor, før det bliver alvorligt. Dødsfald som følge af kræft er faldet med 74 procent fra 1955 til 1992, efter prøverne blev populær.

Forskere mener mindst 90 procent af tilfældene af livmoderhalskræft skyldes HPV, som kan være den mest almindelige seksuelt overførte sygdomme. HPV forårsager betændelse, hvilket gør livmoderhalsen mere åben for cancerceller ved at forhindre dem i at dø naturligt, forklarer Hawes.

"Denne proces kan tage år at udvikle - 20 til 30 år efter, at du har din første HPV-infektion," siger han.

Nogle forskere har mistanke om, at herpes kan gøre tingene værre. En international gruppe af forskere testede denne teori ved at undersøge medicinske journaler fra syv lande i 1,263 kvinder med livmoderhalskræft og er fri for sygdommen 1.117 kvinder.

Resultaterne vises i dagens udgave af Journal of National Cancer Institute.

Forskerne fra Det Internationale Agentur for Kræftforskning fundet tegn på infektion med herpes simplex virus 2 i omkring 44 procent af kvinder med kræft, men kun i 26 procent af de andre kvinder.

De fandt også HPV i næsten 95 procent af kvinder med kræft, men kun i 15 procent af de sunde kvinder. Af alle kvinder, der var smittet med HPV, herpes øget deres risiko for livmoderhalskræft ved to til tre gange.

Dr. Tom Wright, en patolog ved Columbia University, siger resultaterne bekræfter dem af en 1991 undersøgelse i Latinamerika. Men det er stadig uklart, hvordan herpes arbejder for at gøre kvinder mere modtagelige for livmoderhalskræft, da virus ikke forårsager så meget farlig inflammation, tilføjer han.

Der er håb for fremtiden, men. "De største problemer lige nu er udvikling af vacciner til forebyggelse af infektion med høj-risiko typer af HPV og nye molekylære test til at identificere de kvinder har størst risiko for at udvikle livmoderhalskræft," siger han.

Hvad skal man gøre

Du kan lære mere om kræft i livmoderhalsen fra American Cancer Society eller det amerikanske National Cancer Institute.

Kilder: Stephen E. Hawes, ph.d., adjunkt, epidemiologi, University of Washington, Seattle; Tom Wright, MD, direktør, gynækologiske patologi tjenester, Columbia University, New York; 6 November 2002, Journal of National Cancer Institute

Related Articles