Bipolar lidelse

February 15 by admin

Af Chris Woolston, MSVi har alle tidspunkter, hvor vi føler euforisk eller modløs. En død i familien kan forårsage dyb sorg. At vinde en sportskonkurrence kan føre til opstemthed. Men nogle mennesker har alvorlige, dramatiske skift i humør, der kan tage dem på sengen. Uforskyldt deres egne, kan deres hjerner skifte fra dyb depression til foruroligende højder.

Denne betingelse bruges til at blive kaldt manisk depression, men nu er det kendt som bipolar lidelse - et navn, der indfanger swing fra en modsat til en anden. Fra 3,9 til 6.100.000 amerikanere alder 18 og ældre lider af bipolar lidelse. Med den rette behandling, kan mange lede stabil, tilfredsstillende liv. Men bipolar lidelse er stadig bredt misforstået, under-anerkendt og underbehandlet, ofte med tragiske resultater.

Hvad er symptomerne på bipolar lidelse?

Bipolar lidelse kommer i forskellige former. Symptomerne kan variere fra blot bekymrende til alvorlig eller endog livstruende. Nogle mennesker går gennem dramatiske humørsvingninger, der kan flytte sig hurtigt på en enkelt dag eller uge eller flere gange om året - en tilstand, der kaldes hurtig cykling bipolar lidelse. Andre kan have sporadiske episoder af euforiske højder eller ødelæggende nedture i mellem lange perioder med relativ ro. I gennemsnit mennesker med bipolar lidelse har deres første episode med mani eller depression i deres sene teenageår eller begyndelsen af ​​20" target="_blank">

Vi har alle tidspunkter, hvor vi føler euforisk eller modløs. En død i familien kan forårsage dyb sorg. At vinde en sportskonkurrence kan føre til opstemthed. Men nogle mennesker har alvorlige, dramatiske skift i humør, der kan tage dem på sengen. Uforskyldt deres egne, kan deres hjerner skifte fra dyb depression til foruroligende højder.

Denne betingelse bruges til at blive kaldt manisk depression, men nu er det kendt som bipolar lidelse - et navn, der indfanger swing fra en modsat til en anden. Fra 3,9 til 6.100.000 amerikanere alder 18 og ældre lider af bipolar lidelse. Med den rette behandling, kan mange lede stabil, tilfredsstillende liv. Men bipolar lidelse er stadig bredt misforstået, under-anerkendt og underbehandlet, ofte med tragiske resultater.

Hvad er symptomerne på bipolar lidelse?

Bipolar lidelse kommer i forskellige former. Symptomerne kan variere fra blot bekymrende til alvorlig eller endog livstruende. Nogle mennesker går gennem dramatiske humørsvingninger, der kan flytte sig hurtigt på en enkelt dag eller uge eller flere gange om året - en tilstand, der kaldes hurtig cykling bipolar lidelse. Andre kan have sporadiske episoder af euforiske højder eller ødelæggende nedture i mellem lange perioder med relativ ro. I gennemsnit mennesker med bipolar lidelse har deres første episode med mani eller depression i deres sene teenageår eller begyndelsen af ​​20'erne; median alder debut er 25.

Bipolar lidelse er forskellig fra almindelig depression i en vigtig måde: Mennesker med bipolar lidelse har haft mindst én anfald af mani, den ekstreme "høj", der er virkelig den polære modsatte af depression. Faktisk kan en person, der har været igennem mani blive diagnosticeret med bipolar lidelse, selv om han eller hun har aldrig rigtig været alvorligt deprimeret.

Nogle af symptomerne på mani kan ikke virke som noget, du gerne vil "fix". En person kan føle euforisk og måske sprængfyldt med selvtillid. Men selv disse positive følelser har en ulempe. Folk i en manisk tilstand også tendens til at være hensynsløs og aggressiv. De kan køre for hurtigt, tilbringer for frit, plukke kampe, eller i sjældne tilfælde - selv begå alvorlige forbrydelser: Når du føler uovervindelig, du er ikke sandsynligt, at tænke på konsekvenserne. Andre symptomer på mani omfatter hurtig tale, mindre behov for søvn, problemer med at koncentrere, racing tanker, og ekstrem agitation. På nogle måder, kan mani ligne adfærd folk tager metamfetamin eller andre stimulanser.

Kommer ned fra en manisk tilstand, kan en person med sygdommen blive ødelagt eller skamme ved sine handlinger. Efter en manisk episode, digteren Robert Lowell skrev en undskyldning til digteren TS Eliot for talrige telefonopkald. "Når den" begejstring "kommer på mig, det er ledsaget af en febrilsk at nå til mine venner. Efter det er overstået, jeg krympe og visne." Andre, især dem uvidende om de har en sygdom, kan ikke indse, at betingelsen er unormal.

Når en person med bipolar lidelse bliver deprimeret, vil han føle sig meget som alle andre med alvorlig depression. Mulige tegn omfatter følelser af sorg og håbløshed sammen med skyld, angst, træthed, irritabilitet, og problemer med at spise eller sove.

Når depression rammer, kan det sap en persons energi, motivation og viljen til at leve. Omkring 15 procent af mennesker med bipolar lidelse med tiden begå selvmord, og omkring 80 procent seriøst tænke over det eller forsøge det. Et tragisk eksempel: I 2008, 19-årige Abraham Biggs, en bipolar universitetsstuderende, overdosis af narkotika foran et live Internet publikum.

Nogle mennesker oplever svær depression og mani samtidig. Sådan en blanding kaldes blandet tilstand bipolar lidelse og kan også forårsage en person til at tænke på døden, at skade sig selv, eller forsøger selvmord. Af 242 unge, der søger hjælp på en medicinsk klinik for svær depression, for eksempel blev 100 fundet at være bipolar. Firs-to procent af de teenagere, der var bipolar var i en blandet tilstand. Et stort flertal af dem havde også selvmordstanker.

Kan børn har bipolar sygdom?

Tegnene kan være svært at få øje på, og der er en vis uenighed om pålideligheden af ​​diagnosticere bipolar lidelse hos børn, ifølge en undersøgelse fra 2007 i Archives of General Psychiatry. Mellem 1994 og 2003, diagnosticering af bipolar lidelse i ungdommen steget 40-fold, mens der hos voksne, der var kun en fordobling i diagnosen. Den samme undersøgelse bemærkede dog, at der ofte unge diagnosticeret med bipolar lidelse er reklassificeret som havende depression, så der er plads til fejldiagnose.

Symptomer som mani og irritabilitet kan diagnosticeres som bipolar lidelse, men de er også symptomer på andre barndom psykiatriske lidelser, såsom Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Forskerne bemærkede også, at omkring halvdelen af ​​de unge indlagte som tidligere var blevet diagnosticeret med bipolar lidelse, blev omklassificeret som havende depression. Forskere også spekulere i, at den enorme stigning i diagnoser blandt børn kunne være fordi kriterierne for diagnosticering af sygdommen hos børn er ikke specifikke nok. Men de er enige om én ting: Flere undersøgelser er nødvendige for bedre at forstå sygdommen hos unge mennesker.

Børn er særligt tilbøjelige til at have den betingelse, hvis begge deres forældre har det. Bipolære børn ofte gå gennem deres humør svinger meget hurtigt, nogle gange flere gange på én dag. Selv om de kan have episoder af opstemthed, er de mere tilbøjelige til at være yderst irritabel, aggressiv, og tilbøjelige til rum-ødelægger raserianfald. Selv en ekspert kan have svært ved at forstå kilden til en sådan adfærd. Men om barnet har bipolar sygdom eller noget andet, han klart har brug for hjælp, og jo før jo bedre.

Hvad er årsagen til bipolar lidelse?

Ingen ved præcis, hvad der forårsager bipolar lidelse. Kemiske ubalancer i hjernen afgjort spille en rolle, men det er svært at sige, hvor disse ubalancer få deres start. Betingelsen kører i familier, og de fleste eksperter mener, at mennesker er født med en tendens til at være bipolar. Men familiens historie er ikke alt. Det er muligt for en identisk tvilling til at være bipolar, mens den anden tvilling er ikke. Eksperter mener, at eksterne kræfter - herunder traumatiske livsbegivenheder, alvorlige tab eller stofmisbrug - kan skubbe nogle mennesker over kanten. Der er ingen sammenhæng mellem en persons risiko for bipolar sygdom og køn, race eller indkomst.

Hvordan bipolar lidelse diagnosticeret?

Læger kan bestille physicals og blodprøver for at kontrollere, om den generelle sundhed, men den eneste måde at diagnosticere bipolar lidelse er at få en fuldstændig redegørelse for en persons symptomer og familiens historie. Folk, der er ved at blive evalueret for lidelsen skal forvente at besvare mange spørgsmål om deres følelser, adfærd, og den samlede sindstilstand.

Hvordan bipolar lidelse behandles?

Medicin, der ændrer kemien i hjernen er hjørnestenen i behandling for bipolar lidelse. De første foretrukne lægemidler til behandling af mani er normalt "stemningsstabiliserende", som indeholder elementet lithium. Eksempler indbefatter Eskalith og Lithobid, som begge indeholder lithiumcarbonat. Selvom lithium er en hovedledning af behandlingen, er det en vanskelig lægemiddel til at tage korrekt. Hvis dosis er ikke helt rigtigt, kan lægemidlet ikke. Op til 75 procent af patienterne vil opleve bivirkninger såsom hævelse, vægtøgning, kvalme, opkastning og rystelser. Lithium generelt bør ikke tages af folk med nyre-eller hjertesygdomme. Lithium brug kan også forårsage problemer med skjoldbruskkirtlen, så patienterne skjoldbruskkirtel niveauer bør monitoreres regelmæssigt. Hvis din læge ordinerer en lithium medicin, tage det nøjagtigt som beskrevet og tale med din læge om bivirkninger, eventuelle mulige lægemiddelinteraktioner, og langsigtede sundhedsrisici. Nogle gange kan en recept på en lavere dosis, hvis effektiv, vil hjælpe med at tage sig af bivirkningerne.

Læger undertiden ordinere antidepressiv medicin for at hjælpe løfte stemninger deprimerede bipolare patienter, men der er en reel risiko for, at lægemidlerne vil arbejde "for godt", og drej depression til mani. Denne risiko kan reduceres ved at kombinere antidepressiva med lithium. , En stor undersøgelse finansieret af National Institute for Mental Health (NIMH) fandt, at kombinere en stemning stabilisator med lithium eller andre stemningsstabiliserende var ikke mere effektivt end at bruge en stemning stabilisator alene.

Mennesker med hurtigt cykling bipolar lidelse kan blive bedre ved hjælp af anti-epileptisk medicin, herunder valproat (Depakene), divalproex (Depakote) og lamotrigin (Lamictal). Disse medikamenter kan øge risikoen for selvmordstanker og adfærd, men så patienterne bør overvåges for disse risici, i henhold til NIMH.

Sommetider læger forsøger antipsykotiske medicin såsom olanzapin (Zyprexa), hvis andre medikamenter ikke synes at hjælpe. Disse medikamenter kan forårsage en række bivirkninger, herunder sløret syn, og patienterne bør ikke føre motorkøretøj, indtil de vænne sig til medicinen. De kan også forårsage signifikant vægtøgning, en risikofaktor for diabetes. Derfor det nationale institut for Mental Health anbefaler, at en persons vægt, blodsukker og kolesteroltal regelmæssigt bør overvåges af en læge, hvis han eller hun tager antipsykotika. I sjældne tilfælde kan medicin også forårsage tardiv dyskinesi (TD), en tilstand, der forårsager ufrivillige bevægelser munden; det kan gå væk helt eller delvis, når medicinen er stoppet.

Ofte behandling af bipolar lidelse er et spørgsmål om at prøve sig frem, indtil lægen og patienten finde det stof, der virker bedst. Det kan være en udfordring, hvis personen modsætter behandling eller ikke tager medicin hver dag. Nogle bipolare patienter afviser deres medicin, når de er i deres maniske fase, fordi de ikke vil have noget at tage væk deres følelse af eufori.

Ud over medicin, mange mennesker med bipolar sygdom gavn af regelmæssig rådgivning, herunder kognitiv adfærdsterapi. En undersøgelse fra 2007 rapporteret i Archives of General Psychiatry fandt, at intensiv psykoterapi var mere effektivt end kortfattet behandling for sygdommen: patienter, som fik det var mere tilbøjelige til at blive rask og bo godt.

Støttegrupper kan hjælpe, også. For at finde en gruppe i nærheden af ​​dig, kan du besøge hjemmesiden for depression og bipolar Support Alliance på www.dbsalliance.org. Familie interventioner har vist en vis løfte som en kombinationsbehandling, men der er endnu ikke tilstrækkelig dokumentation for, at denne fremgangsmåde er effektiv.

I de hårdest-to-treat tilfælde, hvor medicin og rådgivning, er ikke nok til at kontrollere tilstanden, kan en læge anbefale elektrochok behandling, almindeligvis kaldet "chokterapi". Det kan ramme folk som umenneskelig, men behandlingen har ændret sig meget i løbet af de årtier. Patienterne får en lille, nøje målrettet elektrisk strøm gennem hjernen, der forårsager en kort anfald. Af ukendte årsager, anfaldene synes at hjælpe boost humør og berolige dit sind. Undersøgelser tyder på, at det kan være særlig nyttig for mennesker med svær depression eller med "blandet" bipolar sygdom. Ikke desto mindre, er det betragtes som en behandling af sidste udvej - og kun for visse typer af patienter.

Patienterne kan forvente at få tre behandlinger om ugen i to til fire uger. Elektrochok behandling menes at være mere kraftfuld og effektiv end antidepressiva, men det er et dyrt, kompliceret tilgang. Patienterne skal gå under en korttidsvirkende generel anæstesi for hver behandling - og der kan være bivirkninger, herunder hovedpine, træthed, og huller i hukommelsen om ting, der skete før behandlingen.

Hvad kan mennesker med bipolar lidelse gøre for at hjælpe sig selv?

Hvis du lider af bipolar lidelse, skal du sørge for at holde alle dine læge aftaler, og ikke springe din medicin. Det er let at gøre, når du føler dig fint, men det kan være en reel kamp, ​​hvis du føler meget høj eller meget lav. Hvis du har ubehagelige eller bekymrende bivirkninger fra den medicin, skal du kontakte din læge med det samme; han eller hun kan være i stand til at justere medicin eller finde et alternativ.

Det er godt at have en støtteperson handy eller nogle, du kan stole på at tage din medicin til tiden - selv for de tidspunkter, hvor du måske ikke har lyst til det. Hvis du begynder at føle manisk eller deprimeret, føler en episode med mani eller depression kommer på, skal du sørge for at fortælle din læge og andre personer, du stoler der kan hjælpe dig i dit daglige liv. Du bør undgå at drikke og ulovlige stoffer - de vil cloud din tænkning eller udløse en episode, og kan interagere dårligt med den medicin, du tager for at kontrollere dit humør.

Mayo Clinic foreslår, at regelmæssig motion og tilstrækkelig søvn kan hjælpe med depression og hjælpe med at stabilisere dit humør; yoga, meditation, massage og akupunktur kan også hjælpe med at lindre depression og / eller angst, selvom der er lidt forskning på disse komplementære metoder og bipolar sygdom. Forskning tyder på, at omega-3 fedtsyrer (som findes i fisk og fiskeolie kosttilskud) kan være nyttigt for den depressive del af bipolar lidelse, selv om flere kliniske forsøg er nødvendige for at afgøre, om dets nyttigt for mani, efter en gruppe for evidensbaseret medicin, der kaldes Cochrane Collaboration.

Du kan finde en bipolar støttegruppe nyttige. Organisationer som depression og bipolar Support Alliance, og Den Nationale Alliance for psykisk syge har løbende støttegrupper over hele landet. Måske vigtigst, række ud efter hjælp, hvis du begynde at tænke på selvmord. Ring et familiemedlem, en læge eller en selvmord hotline. Eller bare få dig selv til skadestuen - hvad det tager at undslippe, at selvmordstanker begær og leve for en anden dag. Med så mange behandlingsmuligheder for bipolar lidelse, er der en god chance for, at en justering af din medicin vil ændre den måde, du føler for det bedre.

Referencer

National Institute of Mental Health. Bipolar lidelse. 2010. http://www.nimh.nih.gov/health/publications/bipolar-disorder/complete-publication.shtml

Mayo Clinic. Bipolar lidelse. 2010. http://www.mayoclinic.com/health/bipolar-disorder/DS00356/DSECTION=treatments-and-drugs

Montgomery, P et al. Omega-3 fedtsyrer for bipolar lidelse. Cochrane Database of Systematic anmeldelser 2009.

Justo, Luis, et al. Family Intervention af bipolar lidelse. Cochrane Database of Systematic anmeldelser. Januar 2009.

Moreno, Carmen, Lage, Gonzalo, et al, "National udvikling i den Ambulant Diagnose og behandling af bipolar lidelse i Youth," Archives of General Pschiatry, 64 (No9), september 2007, pp.1032-1039

Depression og bipolar støtte alliancen. Bipolar lidelse. 2010

National Alliance om psykisk sygdom. Bipolar lidelse. 2007.

Merikangas K et al. Levetid og 12-måneders prævalens af bipolar spektrum forstyrrelse i den nationale komorbiditet undersøgelsen replikation. Archives of General Psychiatry. Maj 2007. 64 (5): 543-552. http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/full/64/5/543

University of Michigan Depression Center. Elektrokonvulsiv terapi (ECT). http://www.depressioncenter.org/treatments/ected.asp

Newman CF. Reduktion af risikoen for selvmord hos patienter med bipolar lidelse: interventioner og garantier. Kognitiv og adfærdsmæssig Practice. Vol 12 No 1 p.76-88. Vinter 2005.

Related Articles